Teljesen meg kívánja újítani az ikonikus szállodát a magyar ingatlanfejlesztő társaság.

Ötcsillagos szállodaként újulhat meg néhány éven belül a Gellért Szálló, amelynek értékesítéséről néhány nappal ezelőtt állapodott meg egymással a Danubius Hotels Group és az Indotek Group.  A Gellért Hotel Budapest egyik legpatinásabb szállodája, de az ingatlan mostanra alaposan megérett a felújításra. Éppen ezért az épületet megvásárló Indotek Group teljes rekonstrukciót kíván végrehajtani a műemléki védelem alatt álló létesítményben az eredeti külső megtartásával, azzal a céllal, hogy a szálloda az eddiginél is színvonalasabb szolgáltatásokkal erősítse a minőségi turizmust Budapesten – közölték az ingatlanfejlesztő társaság képviselői.

Budapest, 2019. június 21. Hosszas tárgyalássorozatot követően született megállapodás a múlt héten a Gellért Szálló eladásáról a Danubius Hotels Group és az Indotek Group között. Az egyezség értelmében Budapest egyik legikonikusabb, szecessziós stílusban megépült, öt szinten összesen 234 szobának helyet adó szállodáját a nemzetközi Danubius hotellánctól a magyar ingatlanfejlesztő társaság veszi át. A magyarországi ingatlanpiac egyik legnagyobb szereplőjeként jegyzett Indotek Group tőkeerős befektetőként épület eredeti funkcióinak megtartása mellett nagyszabású beruházást tervez megvalósítani a Gellért Szállóban.

„Az akvizícióink során mindig azokat a lehetőségeket keressük, ahol megfelelő ráfordítás mellett jó alkalmat látunk az értékteremtésre. A Gellért Szálló Budapest, sőt Európa egyik legszebb épülete, az ország büszkesége. Éppen ezért az adás-vételi megállapodás megkötését megelőzően elkészített részletes állapotfelmérést már a fejlesztési lehetőségek számba vételével végeztük el” – közölte Jellinek Dániel, az Indotek Group vezérigazgatója és többségi tulajdonosa.

„Amíg Párizsnak az Eiffel torony, Londonnak pedig a Big Ben a legismertebb szimbóluma, Budapestet a gyógyfürdőiről ismerik legtöbben a világban. A város alatt lévő gyógyvízkincsnek, valamint az egyedülálló gyógyfürdőkultúrának az első számú megtestesítője pedig a Gellért. Ezért a felújítást azzal a céllal szeretnénk elvégezni, hogy a Gellért, Budapest ikonikus épületeként és helyszíneként, újra régi fényében ragyogjon. Szeretnénk, hogy olyan vendégeink legyenek, akik kifejezetten azért jönnek Budapestre vagy akár Európába, hogy a Gellért Szállóban szállhassanak meg, ahogyan ez az épület fénykorában is történt” – fejtette ki az Indotek Group vezérigazgatója és többségi tulajdonosa.

A megállapodásnak köszönhetően Budapest egyik legpatinásabb, műemléki védelem alatt álló szállodája került az Indotek Group portfóliójába és a részletes felújítási tervek kidolgozása is folyamatban van már.

„Az idegenforgalom ma már az egyik legnagyobb jövedelemtermelő ágazat Magyarországon, ezért egyszerre fontos vállalati és nemzetgazdasági érdek a minőségi turizmus igényeinek kiszolgálására alkalmas infrastruktúra fejlesztése. Ehhez kíván hozzájárulni az Indotek Group a Gellért Szálló rekonstrukciójával, valamint az ötcsillagos minősítési szint megszerzésével” – hangsúlyozta Jellinek Dániel.

A Gellért Szálló eladásáról szóló szerződés rögzíti, hogy az átépítés tervezési szakaszában, illetve az engedélyezési eljárás befejezéséig továbbra is a Danubius Hotels fogja működtetni a szállodát. A felújítást követően az Indotek Group luxus színvonalú nemzetközi hotelláncot kíván megbízni, azzal az elvárással, hogy portfóliójuk ékköveként működtessék tovább a szállodát. Az adás-vétel a szálloda napi működését nem érinti közvetlenül, a vendégek fogadása és a foglalások kezelése a megszokott módon folyik tovább. Szintén fontos, hogy a hotelépület eladása a szálloda közvetlen szomszédságában működő Szent Gellért Gyógyfürdőre nem terjed ki, ugyanis az a Budapest fürdőit kezelő önkormányzati vállalat tulajdonába tartozik.

Az Indotek Group tanácsadását a CFI Hungary Zrt. látta el.

A Gellért Szállóról:

A Szent Gellért Szálló és Gyógyfürdő építése 1911-ben kezdődött el, majd a század eleji palota-szállók elegáns, szecessziós stílusában megépített szálló 1918 szeptemberében nyitotta meg kapuit. Az épületet Hegedűs Ármin, Sebestyén Artúr és Sterk Izidor tervezte, akikre Lechner Ödön munkái voltak a legnagyobb hatással. A négyemeletes szálloda a megnyitáskor összesen 176 szobából állt, amelyek mellett 1927-ben további 60 szobát adtak át a hullámfürdő megépítésével egy időben. A szálloda éttermeit a kezdetektől a főváros legismertebb gasztronómiai szakemberei vezették, 1927-ben pedig Gundel Károlynak ítélték oda a bérleti jogokat. A II. világháború jelentős sebeket ejtett a szálloda épületén, a dunai oldal teljesen, a hegyoldali rész részlegesen kiégett. Az újjáépítés 1946-ban kezdődött meg, és csak több mint egy évtizeddel később fejeződött be teljesen.

Újranyitását követően az 1970-es évekig a Gellért Szálloda reprezentálta a magyar idegenforgalom élvonalát. Ezekben az évtizedekben a szálloda szakemberek nevelésében is az élen járt és számos olyan szállodai és éttermi szolgáltatást is bevezetett, mely úttörőnek számított a háború utáni Magyarországon. A Gellértben fizethetett először a vendég saját országának valutájával, itt lépett először szolgálatba az első reptéri transzfer kocsi, itt állt először minibár a vendégek szobáiban. A Gellért Szálloda Söröző Étterme alkalmazta először a svájci tányérszervizt.

Az Indotek Group jelenleg piacvezető a B és C kategóriás kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán. A mintegy 240 főt foglalkoztató cégcsoport több mint 300 ingatlan felett rendelkezik. A beépített és bérbe adható ingatlanterület nagysága összességében meghaladja az 1,3 millió négyzetmétert, amelyen több mint 2500 bérlő osztozik.

Az Indotek Group ingatlanportfóliójába tartozik – egyebek mellett – több mint 20 irodaház, például az EMKE irodaház vagy a Dohány utcai Focus Point Irodaház, 14 vidéki bevásárlóközpont, szállodák és számtalan raktárépület és iparterület. Az Indotek Group több saját fejlesztésű lakóparkprojekttel jelen van a lakossági ingatlanpiacon is.